You are here
Home > Fose septice > Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

Cum Fac Drenajul Fosei Septice?
4.68 (93.64%) 22 votes

Campurile de drenaj sunt canalizari subterane, ce au prevazute la parte de jos orificii (gauri) prin care apa ce iese din fosa septica se dreneaza in sol. Drenajul fosei septice ofera o distributie uniforma a apei care iese si ofera o suprafata de evaporare mai mare prin sol.

Trebuie avute in vedere urmatoarele:

 • cota de adancime a drenajului fosei este determinata de cota de inghet si de relieful terenului.
 • panza freatica sa fie la la cel putin 1 metru adancime fata de drenaj, ca sa asigure  schimbul de aer in sol.
 • solul trebuie sa aiba permeabilitate suficienta de preluare si nivelul panzei freatice sa fie sub drenaj.
 • teava de drenaj se poate confectiona din tubulatura pvc cu diametru 110 mm cu gauri de 3-6 mm.

Drenajul poate fi pozitionat in nivel plan sub forma divergenta, bucla, rectangular, ramificat.

Vezi aici oferta de tub de drenaj, material geotextil si fosa septica, toate cu transport gratuit

Cati metri de drenaj trebuie sa montez?

Daca terenul are permeabilitate buna, se pot monta 3 – 5 metri de drenaj / persoana. Teava de drenaj se protejeaza cu o folie de polietilena, folie geotextila, apoi se acopera cu pamant. Pamantul de la suprafata trebuie sa aiba o panta ca sa nu permita stationarea indelungata a apei la suprafata.

Ca sa evacueze bine apa si sa nu ramana depuneri, drenajul foselor septice montate in pamant nisipos, se vor monta aproape orizontal.

NB: se vor monta cel putin doua tevi de drenaj, daca una se strica, se va folosi cealalta.

Daca namolul din fosa septica nu este vidanjat la timp, se poate colmata sistemul de drenaj. Particulele solide sunt antrenate de apa si infunda orificiile tevilor.

Etapele de montaj pentru drenajul fosei septice

Ca sa faci lucrul bine de la inceput, trebuie sa respecti instructiunile de montaj. Iata ordinea operatiilor ce trebuie facute, ca sa iese treaba buna 🙂

1. Groapa in care se monteaza teava de drenaj trebuie sa aiba o minima latime de 0,6 metri la teava cu diametru 110 si sa fie sub cota de inghet.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 13

2. Acopera peretii si fundul excavatiei cu mebrana geotextil.

3. Aseaza teava de drenaj cu panta de curgere de 1%.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 21

4. In lateralul tevii de drenaj si deasupra ei se umple cu piatra sparta sau pietris cu granulatia de 10 – 30 mm. Dupa ce asezi un strat de 15 cm, il bati bine de mai multe ori ca sa fie compactat. Stratul de deasupra trebuie sa fie de circa 40 cm.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 18

5. Se aseaza material geotextil deasupra stratului de pietris. Rolul acestei membrane geotextil este de proteja infundarea gaurilor drenajului cu pamant sau impuritati. Datorita membranei geotextil drenajul apei in sol se poate face eficient chiar daca este timp ploios.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 26

6. Umple cu pamant pana la 10 – 15 cm de cota 0 a terenului.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 23

7. Acopera santul cu membrana geotextil (geomembrana impermeabila) ca sa nu intre apa pluviala in drenajul fosei si sa nu se amestece piatra si gaurile drenajului cu nisip sau pamant.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 25

9. Termina de umplut santul cu pamant, batatoreste-l si niveleaza-l bine.

 

Sfatul desprefose.ro: La capatul drenajului fosei, este bine sa pui o teava verticala acoperita cu un capac. Rolul ei este de ventilatie si de acces in caz de infundare a tevilor de drenaj.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 27

Concluzie

Poti face campul de drenaj al fosei septice folosind teava de canalizare sau furtun perforat pentru drenaj si folie geotextil.

Urmeaza etapele de montaj, da panta de 1-2 % tevii pentru scurgere, taseaza bine pietrisul si pamantul. Deasupra tevilor de drenaj nu planta copaci sau arbusti cu radacini mari care le pot sparge. In schimb poti planta flori, sau gazon.

Pentru fosa septica, kit de drenaj si membrana geotextila, vezi aici oferta.

Nu-i asa ca este usor de facut? Cum ti se pare?

Cum Fac Drenajul Fosei Septice?
Campurile de drenaj sunt canalizari subterane, ce au prevazute la parte de jos orificii (gauri) prin care apa ce iese din fosa septica se dreneaza in sol.
Drenajul Fosei Septice
Written by: desprefose.ro
Date Published: 06/14/2015
Poti face campul de drenaj al fosei septice folosind teava de canalizare sau furtun perforat pentru drenaj si folie geotextil.
5 / 5 stars
10654 Vizualizari 6 Vizitatori azi

10 thoughts on “Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

 1. Suntem interesati sa cumparam o fosa septica. Va rugam sa ne spuneti cat este pretul ( inclusiv KIT de instalare – furtune de evacuare etc , precum si transport in Ogrezeni , jud. Giurgiu. Cu stima, Laura

 2. Daca am o fosa septica din beton de 2.80/2.80/2.80 se poate instala un furtun de evacuare si sa fac un camp de drenaj?Mentionez ca fosa o am de 3 ani,iar o data la 3-4 luni trebuie sa fac vidanjarea.Multumesc.

 3. Buna. Ce solutie ati avea daca panza freatica este atat de sus incat tubul de drenaj nu face fata, pamantul nu preia preaplinul si se umple fosa mult prea repede? In sezonul cu ploi mi se pare ca se umple cu apa din pamant, altfel nu-mi explic cum se umple asa repede, pt ca nu locuim aici. Multumesc.

   1. Iasa apa pe scurgerea de pardoseala din baia de jos. Si nu e infundat nimic. Se intampla doar cand ploua foarte tare afara.

 4. Ce solutie imi puteti da pentru un teren in panta pe care atunci cand ploua balteste apa. Precizez ca am o fantana mai in deal care e plina pana la nivelul solului atunci cand ploua la fel si haznaua din curte aflata la acelasi nivel cu casa.

Lasă un răspuns

elefant.ro%20
Top