You are here
Home > Fose septice ecologice > De Ce Miroase Fosa Septica?

De Ce Miroase Fosa Septica?

Fose septice cu mirosuri urate

Daca citesti acest articol si in general blogul DespreFose.ro, este posibil sa te regasesti in una din categoriile de mai jos:

#1. Vreau sa cumpar o fosa septica si caut raspuns pentru:

Intrebare: Exista fose septice care emana mirosuri si alte fose septice care nu emana mirosuri?

Raspuns:   Sa va fie clar, toate fosele septice emana mirosuri (unele nu foarte placute 🙂 )

#2. Am o fosa septica si vreau sa stiu:

Intrebare: De ce utilizatorii foselor septice se plang de mirosuri neplacute?

Raspuns:   Mirosurile neplacute ale fosei apar din cauza instalatiei de canalizare care nu s-a executat corect.

Aici poti sa gasesti bioactivatori pentru fosa (scapi de mirosuri si vidanjare)!

In urmatoarele randuri vom detalia principalele motive ale aparitiei mirosurilor din fose septice.

Chiar daca iesirea canalizarii se scurge in fose septice, statii de epurare, ministatii de epurare, reteaua de canalizare, trebuie sa ai:

 1. Aerisire in partea superioara a tevii de canalizare.

De ce este necesara? Daca tragi apa la wc-ul de la etaj, poate sa faca depresiune si sa absoarba apa din vasul de wc sau din sifonul de pardoseala (creaza vid). Astfel mirosurile din fosa vin prin teava si intra in casa

 2. Sifon de pardoseala.

Daca nu are apa in el, este o cale pentru mirosuri. Sifoanele de pe piata au o cantitate de apa foarte mica in ele ce se poate evapora in cateva zile. Dupa ce se evapora te sufoci de mirosul venit de la fosa septica.

Intrebare: Ce fac ca sa nu umplu mereu sifonu?

Raspuns:   Iei o bucata de polistiren sau de spuma si astupi gaura. Sau pui o carpa daca nu ai altceva. Mai bine renunti la scurgere decat sa puta in casa.

 3. Racordul flexibil de conectare pentru cada de baie sau chiuveta.

Sunt multe cazi de dus sau chiuvete la care atunci cand se racordeaza la canalizare nu se poate asigura o bucla care sa opreasca mirosurile, din motive constructive sau de montaj.

Cum stiu ca fosa septica nu functioneaza bine?

Daca apar mirosuri in casa sau chiar prin gradina cauzele pot fi:

 • nu ai aerisire in partea superioara a canalizarii
 • sifonul de pardoseala nu are apa in el sau este defect
 • in fosa septica au ajuns cantitati mari de grasime care s-au depus la partea superioara si au intrat in putrefactie. Pentru remediere: a) se curata stratul de grasime de deasupra fosei septice b) se folosesc bioactivatori sau bacterii pentru fose care le dizolva.
 • scurgerea ineficienta a apei din chiuveta sau toaleta. Din cauza tevilor de canalizare colmatate sau infundate, sau colmatarea tevilor de drenaj.
 • sunete de bolboroseala sau galgait din cauza tevilor infundate sau lipsa aerisirii canalizarii.
 • solul este umed in jurul drenajului fosei si nu mai preia apa evacuata: drenajul fosei incorect dimensionat.
 • vegetatie bogata in jurul drenajului, drenaj saturat sau infundat (pot patrunde radacini).

 Am probleme cu fosa! Cat de grav e si ce sa fac?

Poti folosi bioactivatori fose septice sau alte metode mecanice de desfundare. Daca nu dau rezultate apeleaza la o firma de specialitate. Cu acesti pasi poti evalua gravitatea problemei.

 • Verifica nivelul apei din fosa septica.
 • Nivelul apei este normal – inseamna ca problema nu este fosa ci tevile de canalizare din casa, sau dintre casa si fosa. Poti folosi o sarma de desfuntat tevile (un sarpe) si problema ar trebui sa fie rezolvata.
 • Nivelul apei este ridicat – inseamna ca teava de la iesirea fosei poate fi infundata sau campul de drenaj are probleme cu evacuarea apei. Pot fi sedimente depuse, poate s-au spart tevile de la vehicule grele, s-au miscat de la alunecari de teren, au intrat radacini.
 • Curata cu sarpele (sarma de desfundat) tevile de canalizare. Daca iese noroi inseamna ca drenajul fosei nu functioneaza bine.
 • Daca atunci cand golesti fosa, din drenaj se scurge inapoi o cantitate mare de apa, posibil sa trebuiasaca inlocuit drenajul iar solul sa fie saturat.

Concluzie:

Pot sa apara diverse probleme legate de functionarea fosei si acestea se pot manifesta prin aparitia mirosului fosei septice in casa sau gradina. Este neplacut si vrem sa scapam cat mai repede de el.

O solutie usoara si la indemana este aceasta.  Sa folosesti bioactivatori pentru fosa. Vezi aici oferta!

Tu ce experienta ai avut cu mirosul fosei septice?

61408 Vizualizari 16 Vizitatori azi

15 thoughts on “De Ce Miroase Fosa Septica?

 1. M-ar interesa o fosa septica ecologica in Bucuresti.
  Costul fosei septice si costurile de intretinere si tratare a apelor uzate.
  Poate chiar o statie de epurare sau ministatie de epurare in functie de cat costa.

 2. SUNT INTERESATA DE STATIE DE EPURARE 40 LE-60 LE PRET SI TRANSPORTUL ACESTEIA PINA IN COLIBITA BISTRITA

 3. Buna ziua,

  Am scris si in sectiunea „contact”, dar poate nu primiti notificari de acolo.

  Doresc sa va intreb despre aerisirea fosei.
  Fosa mea nu este septica (am realizat-o asa dupa multe dezbateri), si este alcauita dintr-un singur compartiment. Nu are camp de drenaj. Este aproximativ de 2.5 x 3.5 x 2 m (inaltimea utila de fapt 1.7 m), are placa de deasupra din beton, realizata cu panta si dren la baza pantei. Placa de deasupra se afla la aprox 40 cm sub nivelul solului – deasupra am gazon.
  Am cate o aerisire la cele 2 coloane de canalizare.

  Nestiind exact daca fosa trebuie sa aiba aport de aer sau sa elimine gaze, am prevazut o teava cu diam 50 mm care strapunge placa fosei si ajunge la nivelul solului. Deocamdata orificiul tevii este acoperit cu o piesa speciala ca o „palarie” care permite aerului sa intre si sa iese.
  Doresc sa stiu daca la acest tip de fosa este *nevoie* de aerisire (daca da, este pt aport de aer sau eliminarea gazelor?), sau daca este o *greseala* sa fie aerisita ?
  Din cate am mai studiat, la fosele cu 2 compartimente, in primul se intampla un proces anaerob, pe cand in al 2-lea compartiment este un proces aerob. De aici, sa deduc ca la fosele cu 1 singur compartiment (poate majoritatea), procesul ar trebui sa fie anaerob?

  Folosesc fosa de aprox 1 luna, nu am verificat inca nivelul in fosa, insa din cand in cand mai „experimentam” mirosuri neplacute prin baie sau dormitoare. Mirosuri pe care nu mi le explic, deoarece toate obiectele sanitare au garzi de apa corect realizate, nu am sifoane de pardoseala etc. Singura posibilitate ar fi ca poate se elimina gaze prin aerisirile de la coloane. Insa daca intr-o baie asta ar explica mirosurile, in cazul unui dormitor afectat de mirosuri din cand in cand, aerisirea coloanei este mai departe de geamul dormitorului. In fine, citind articolele de pe blog, m-am hotarat sa cumpar bioactivatori.

  Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea referitoare la aerisirea fosei (argumentat), si poate sa-mi oferiti vreun sfat legat de mirosuri.

  Va multumesc,
  Cristian

  1. Este bine sa aveti o aerisire la fosa. Aerisirea se practica si la tevile de drenaj, in capatul lor.
   Puteti sa-i puneti si un capac (dar nu etans) sau sa o mascati ca sa nu se vada urat.
   Recomand sa folositi bioactivatori pentru fosa. Cu ei o sa mai reduceti din mirosuri.
   In rest, mirosul din casa cred ca vine din cauza canalizarii. Poate sa fie un sifon in care s-a evaporta apa, sau alt motiv.
   Aveti loc sa faceti drenaj? V-ar ajuta sa vidanjati mai rar si el asigura scurgerea apei in sol.

   1. Multumesc pt raspunsul Dvs.
    Mirosul din casa se simtea doar intr-o singura camera, intr-un dormitor de fapt. Toate garzile de apa erau umplute. Cine stie, poate mirosul venea de afara, de la aerisirea canalizarii si intra pe geam (doar ca era distanta mare intre aerisire si geamul acesta). Oricum, planuiesc sa montez in capatul aerisirii canalizarii o piesa prin care doar sa intre aer, nu sa si iasa.
    Daca aerisirea fosei este deschisa (am acea teava prin placa fosei), bacteriile acelea (nu-s anaerobe?) isi mai fac treaba optim? Fermentatia nu este anaeroba? asa aveam impresia. Nu-mi dau seama daca e mai bine sau e mai rau cu aerisirea deschisa…
    Intre timp am introdus deja bioactivatorii (2 litri de LC BEL pt o fosa cu volumul de ~14 mc). Oricum, deocamdata nu am nici o idee (realizabila) despre cum as putea sa verific daca isi fac treaba bioactivatorii. N-am verificat nivelul in fosa inainte de a-i introduce (asta s-a intamplat cam acum 1-2 saptamani), dar oricum nivelul va creste din cauza folosintei in regim continuu a fosei, deci nu stiu daca e relevant sa masor nivelul din nou dupa un timp…
    De drenaj nu prea am avut loc, fiindca este o zona a curtii cu multe conducte: gaz, apoi drenaj pt placa de peste fosa (fiindca am irigatii, drenez ce se scurge prin pamant si ajunge la fosa), tevi de canalizare, irigatii etc.

 4. Nu am vazut la nici o fosa septica, de orice fel, sa trebuiasca sa fie izolata ca sa nu intre in contact cu aerul.
  Inauntru fermenteaza namolul si poate fi periculos daca se formeaza presiune.
  Bioacticatorii ajuta la maruntirea partilor solide si te scapa de mirosurile neplacute de la fosa.
  Nivelul apei in fosa nu este foarte relevant, daca apa se scurge pe la fund sau prin pereti.

 5. eu am o fosa septica , montata de 3 luni, si cam de o luna vine miros doar i baia de la etaj. Prima incercare a fost sa iau capacul de la gura de vizitare la intrarea in casa, moment in care mirosurile le simtiam la usa de la intrare, unde era gura de vizitare, am pus capacul la loc iar acum mirosul vine in baia de sus. Mentionez ca nu am sifon in pardosea iar la scurgerile din baie am sifon peste tot, in schimb exista o gura de aerisire , la baia de sus, care iese catre exterior si nu stiu cum sa aflu daca este functional.Daca poate cineva sa-mi dea un sfat ? Multumesc

 6. Vă salut!

  Vin cu următoarea problemă: se găsește oare vreun capac/sistem de acoperire a „Aerisirii din partea superioară a țevii de canalizare”? Deși țeava este, cu adevărat, poziționată în partea superioară, totuși, o manifestare ciudată a curenților de aer din zona în care locuiesc face ca mirosurile să coboare… Ar fi ideal dacă ar exista ceva care să permită pătrunderea aerului, dar să nu îi dea voie să iasă.

Lasă un răspuns

Top