You are here
Home > Fose septice > Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

Campurile de drenaj sunt canalizari subterane, ce au prevazute la parte de jos orificii (gauri) prin care apa ce iese din fosa septica se dreneaza in sol. Drenajul fosei septice ofera o distributie uniforma a apei care iese si ofera o suprafata de evaporare mai mare prin sol.

Trebuie avute in vedere urmatoarele:

  • cota de adancime a drenajului fosei este determinata de cota de inghet si de relieful terenului.
  • panza freatica sa fie la la cel putin 1 metru adancime fata de drenaj, ca sa asigure  schimbul de aer in sol.
  • solul trebuie sa aiba permeabilitate suficienta de preluare si nivelul panzei freatice sa fie sub drenaj.
  • teava de drenaj se poate confectiona din tubulatura pvc cu diametru 110 mm cu gauri de 3-6 mm.

Drenajul poate fi pozitionat in nivel plan sub forma divergenta, bucla, rectangular, ramificat.

Vezi aici oferta de tub de drenaj, material geotextil si fosa septica, toate cu transport gratuit.

Cel mai bun pret!

Cati metri de drenaj pentru fosa trebuie sa montez?

Daca terenul are permeabilitate buna, se pot monta 3 – 5 metri de drenaj / persoana. Teava de drenaj se protejeaza cu o folie de polietilena, folie geotextila, apoi se acopera cu pamant.

Pamantul de la suprafata trebuie sa aiba o panta ca sa nu permita stationarea indelungata a apei la suprafata.

Ca sa evacueze bine apa si sa nu ramana depuneri, drenajul foselor septice montate in pamant nisipos, se vor monta aproape orizontal.

NB: se vor monta cel putin doua tevi de drenaj, daca una se strica, se va folosi cealalta.

Daca namolul din fosa septica nu este vidanjat la timp, se poate colmata sistemul de drenaj. Particulele solide sunt antrenate de apa si infunda orificiile tevilor.

Citeste si: Preturi Fose Septice

Etapele de montaj pentru drenajul fosei septice

Ca sa faci lucrul bine de la inceput, trebuie sa respecti instructiunile de montaj. Iata ordinea operatiilor ce trebuie facute, ca sa iese treaba buna 🙂

1. Groapa in care se monteaza teava de drenaj trebuie sa aiba o minima latime de 0,6 metri la teava cu diametru 110 si sa fie sub cota de inghet.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 13

2. Acopera peretii si fundul excavatiei cu mebrana geotextil.

3. Aseaza teava de drenaj cu panta de curgere de 1%.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 21

4. In lateralul tevii de drenaj si deasupra ei se umple cu piatra sparta sau pietris cu granulatia de 10 – 30 mm. Dupa ce asezi un strat de 15 cm, il bati bine de mai multe ori ca sa fie compactat. Stratul de deasupra trebuie sa fie de circa 40 cm.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 18

5. Se aseaza material geotextil deasupra stratului de pietris. Rolul acestei membrane geotextile este de proteja infundarea gaurilor drenajului cu pamant sau impuritati. Datorita membranei geotextil drenajul apei in sol se poate face eficient chiar daca este timp ploios.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 26

6. Umple cu pamant pana la 10 – 15 cm de cota 0 a terenului.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 23

7. Acopera santul cu membrana geotextil (geomembrana impermeabila) ca sa nu intre apa pluviala in drenajul fosei si sa nu se amestece piatra si gaurile drenajului cu nisip sau pamant.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 25

9. Termina de umplut santul cu pamant, batatoreste-l si niveleaza-l bine.

Sfatul desprefose.ro: La capatul drenajului fosei, este bine sa pui o teava verticala acoperita cu un capac. Rolul ei este de ventilatie si de acces in caz de infundare a tevilor de drenaj.

Montaj Fosa Septica - Instructiuni www.desprefose.ro poza 27

Vrei sa cumperi teava de drenaj sau fosa septica? Vezi aici:

Cel mai bun pret!

Concluzie

Poti face campul de drenaj al fosei septice folosind teava de canalizare sau furtun perforat pentru drenaj si folie geotextil.

Urmeaza etapele de montaj, da panta de 1-2 % tevii pentru scurgere, taseaza bine pietrisul si pamantul. Deasupra tevilor de drenaj nu planta copaci sau arbusti cu radacini mari care pot sparge teava. In schimb poti planta flori, sau gazon.

Pentru fosa septica, kit de drenaj si membrana geotextila, vezi aici oferta.

Nu-i asa ca este usor de facut? Cum ti se pare?

104304 Vizualizari 1 Vizitatori azi

29 thoughts on “Cum Fac Drenajul Fosei Septice?

  1. Suntem interesati sa cumparam o fosa septica. Va rugam sa ne spuneti cat este pretul ( inclusiv KIT de instalare – furtune de evacuare etc , precum si transport in Ogrezeni , jud. Giurgiu. Cu stima, Laura

  2. Daca am o fosa septica din beton de 2.80/2.80/2.80 se poate instala un furtun de evacuare si sa fac un camp de drenaj?Mentionez ca fosa o am de 3 ani,iar o data la 3-4 luni trebuie sa fac vidanjarea.Multumesc.

    1. Buna ziua !
      am si eu intrebare !
      Daca am o fosa de 5 mc fara fund betonat si fara drenaj trebuie neaparat sa o vidajez de fiecare data cand este plina cu apa?
      M-am cam saturat sa platesc lunar 150 lei.Exista vreun risc sa vina apa in casa?

  3. Buna. Ce solutie ati avea daca panza freatica este atat de sus incat tubul de drenaj nu face fata, pamantul nu preia preaplinul si se umple fosa mult prea repede? In sezonul cu ploi mi se pare ca se umple cu apa din pamant, altfel nu-mi explic cum se umple asa repede, pt ca nu locuim aici. Multumesc.

      1. Iasa apa pe scurgerea de pardoseala din baia de jos. Si nu e infundat nimic. Se intampla doar cand ploua foarte tare afara.

  4. Ce solutie imi puteti da pentru un teren in panta pe care atunci cand ploua balteste apa. Precizez ca am o fantana mai in deal care e plina pana la nivelul solului atunci cand ploua la fel si haznaua din curte aflata la acelasi nivel cu casa.

  5. Buna seara, sau buna dimineata si bine v-am gasit
    Ma aflu intr-o perioada delicata a vietii mele cand trebuie sa o fac si pe asta, si anume sa construiesc o fosa septica, si am ales varianta din beton, cu tot ce-i trebuie – sistem de drenaj, 2 camere, armata cum trebuie si etc
    Iar pana sa ma apuc de treaba mai intai am pus pe foaie cu meseriasul unele detalii de care inca nu sunt lamurit, si daca se poate sa ma lamuriti dumneavoastra. Ar fi urmatoarele:

    1. Locuinta e mai mult o casa de vacanta si va fi folosita cu indulgenta de 4 persoane. Asa ca dimensiunea de 2.5×1.5m cu 2.5m adancime mi-ar fi suficienta? Ar insemna un 9.3mc. Luand in calcul ca din lungimea de 2.5m, in 1.5m se va depozita grosierul iar restul de 1m va fi camera unde va ajunge apa curata care mai apoi va pleca spre sistemul de drenaj.

    2. Fundul fosei sa fie betonat? Daca DA, de ce?

    3. Peretii fosei, inclusiv placa, le sunt sificienti 15cm grosime?

    4. Fosa va fi acoperita cu 60cm pamant, e ok?

    5. Pentru o armare corecta ce fier trebuie de folosit?

    6. Inainte de turnarea peretilor doresc ca de jur imprejur sa acopar malul de pamant cu folie de ciolofan pentru ca apa din ciment sa nu fie absorbita de pamant. E o operatiune ok?

    7. Pana azi nu stiam la ce adancime se instaleaza tevile de drenaj, dar am aflat de pe siteul dva 😀

    8. Panta scurgerii ce porneste din casa spre fosa o pot face incepand de la ce adancime? Trebuie tot 90 cm limita de inghet? Ca totusi in scurgere apa nu sta, curge la vale spre fosa

    9. Panta minima e de 3% pe ml? Adica daca am fosa la distanta de 20m fata de unde incepe scurgerea, va rezulta o diferenta de nivel de 60cm pana in punctul in care se inteapa in fosa?? Iar daca scurgerea incepe de la 90cm se mai adauga cei 60cm, asta ar inseamna ca fosa mea sa fie la 1.5m adancime? Aici va rog sa ma lamuriti musai ca nu am idee deloc cum se procedeaza

    10. Ar fi o distanta maxim de luat in calcul pentru sistemul de scurgere de la casa pana la fosa?

  6. Buna ziua,
    Ati planificat destul de bine construirea fosei septice din beton.
    Ati calculat si cat costa? Va intreb de curiozitate. Am impresia ca va fi mult mai scumpa decat o fosa septica cumparata (de plastic).
    Panta pentru canalizare este de 1%, deci diferenta de nivel este de 20 cm.

  7. N-am calculat in totalitate cat ma va costa. Dar ma gandesc ca diferenta de pret o voi simti la perioada de vidanjare si pretul fiecarei operatiuni de vidanjare.
    Plus si durata ei de viata. O fosa din beton cred ca tine de cel putin 4 ori mai mult decat una din plastic.
    Insa nu mi-ati raspuns deloc la restul intrebarilor 😀

  8. Uitati mai jos parerile mele:
    1 Mi se pare mare ca volum.
    2. Se practica ambele variante. Daca va fi betonat, trebuie sa aveti drenaj prin care sa se scurga apa.
    3. Nu stiu exact sa va confirm.
    4 da, e ok
    5 Nu stiu excat sa va confirm
    6 Puteti pune folie dar nu va avea efectul pe care-l sperati. Cred ca orice ati face, tot vor fi infiltratii de apa prin beton in ambele sensuri.
    7 Super!
    8 De obicei adancimea de ingropare a fosei septice este data de cota la care iese canalizarea din casa.
    9 Faceti o panta de 1 – 2% pentru canalizare.
    10 Nu este o distanta maxima.
    Poate luati in calcul si o fosa din polietilena in locul celei de beton, va fi mai ieftina si mai sigura.

  9. Salut, am o situatie mai ciudata pt care va rog sa-mi dati niste idei. Distanta dintre casa si fosa este intretaiata de teava de alimentare cu apa curenta, ingropata la 1.5m. Nu am alta solutie de ocolire sau de pozitionare a fosei. Imi puteti da cateva idei va rog, dpdv tehnic si legal? Multumesc.

  10. Am o fosa septica ecologica și sistemul de drenaj nu funcționează datorita compoziției solului care nu absoarbe. Ce trebuie sa facem?

    1. @Gi
      Am aceeasi situatie si cred ca cea mai buna solutie este din punctul meu de vedere lungirea tevii de drenaj plus marirea suprafetei de absortie cu pietris si nisip adica sapat mai adanc si reumplut cu nisip la baza si pietris la apropierea catre teava de drenaj.

  11. Buna ziua ! Am si eu o intrebare cite gr/mp este recomandat sa aiba folia geotextil ce se foloseste la fosele septice ? Va multumesc !

  12. Buna ziu, am si eu o nedumerire am luat déjà o fosa septica ecologica pe care ma pregatesc sa o montez, vreau sa stiu daca apa evacuata pe teava de drenaj ajunge la suprafata si daca se simte vre un miros neolacut, mentionez ca tubul de drenaj tece prin fata casei. Multumesc

  13. buna, imi place mult articolul, e plin de informatii utile, dar am o intrebare: se poate face un drenaj pe langa zidul din spate cu efect de colectare si evacuare a apei provenite din ploi si umezeala fara trotuar?Drenajul poate fi facut exact langa zid? Multumesc

  14. Buna ziua.
    În prima fotografie se observă că drenul este săpat la 2-3 m de casă. Care e distanța minimă la care poate fi plasat drenul față de temelia casei în așa fel încât să nu o afecteze umezeala? Depinde și de adâncimea drenului?

Lasă un răspuns

Top