You are here
Home > Bioactivatori > Intrebari Frecvente Pentru Fose Septice Ecologice

Intrebari Frecvente Pentru Fose Septice Ecologice

intrebari despre fose septice ecologice

Informatii generale despre fose septice ecologice:

 1. Ce fac sistemele de fose septice ecologice?
 2. Cum functioneaza sistemele de fose septice ecologice?
 3. Cum este tratata apa in fose septice ecologice ?
 4. Ce se întelege prin functionarea incorecta a sistemului de fose septice ecologice?
 5. De ce functioneaza incorect sistemul de fose septice ecologice?
 6. Care sunt semnele de nefunctionare din fose septice ecologice?

Fose septice ecologice  Vidanjare si Intretinere:

 1. Cât de des trebuie facuta inspectie la fose septice ecologice ?
 2. De ce este important sa fac vidanjare?
 3. Cat de des ar trebui facuta vidanjare in fose septice ecologice?
 4. Am auzit că nu ar trebui să deversa hârtie igienică în fose septice ecologice . Este adevărat acest lucru ?
 5. Am văzut anunturi pentru bioactivatori si bacterii care pretind că nu mai trebuie vidanja la fose septice ecologice dacă as folosi produsul lor . Acestea functioneaza si ar fi o idee buna sa le folosesc?

Informatii generale despre fose septice ecologice.

1 .Ce fac sistemele de fose septice ecologice?

In fosele septice ecologice se face reciclarea apelor uzate in conditii de siguranta inapoi in mediul lor natural si, prin urmare, protectia mediului si a sănătătii umane .

Epurarea apelor uzate de la fose septice se face la fel de bine sau mai bine decat in sistemele de tratare municipale , la un cost rezonabil, atunci când acestea sunt concepute în mod corespunzător, instalate , exploatate si întretinute .

2 . Cum functioneaza sistemele de fose septice ecologice?

In sistemele de fose septice ecologice, toate apele uzate sunt amestecate , tratate și dispersate de către un singur sistem . Sisteme comune septice au toate cele trei componente de bază :

 • instalatii sanitare, care colectează apele uzate si le oferă  la sistemului septic;
 • fosa septica,  care primeste apele uzate si apoi separă solidele de lichide ;
 • si o zonă de sol de tratament ( camp de drenaj ), care este de obicei o retea de conducte perforate înconjurate de pietre mici si sol, care primeste lichidul din fosa septica.

Deseurile sunt in mod natural tratat si descompuse de bacterii în fosa septica si în drenaj.

3 . Cum este tratata apa in fose septice ecologice ?

În sistemele septice ecologice, apele uzate sunt colectate de instalatiile sanitare din casă si livrate la fosa septica . În rezervorul septic solidele usoare plutesc la partea de sus formând un strat de spumă , iar solidele grele cad la fund , formand nămol.

Solidele organice , cum ar fi particulele de alimente si deseuri umane sunt defalcate ( descompus ) de milioane de bacterii care apar în mod natural . În fose septice ecologice bacteriile nu au nevoie de oxigen ( anaerob ), în timp ce în sisteme cu rezervoare aerobe , bacteriile nevoie de aer pentru a trăi .

Fosa septica oferă apoi lichidele tratate parțial ( efluenti ), in sol prin zona de tratament ( drenaj ). Efluentul contine agenti patogeni ( organisme cauzatoare de boli ) , substante nutritive, produse chimice și unele solide fine . Pentru a trata efluentul si a dispersa apa in sol zona de tratament trebuie să fie de dimensiuni corespunzătoare .

Mărimea zonei de tratarea a solului se bazează în primul rând pe mărimea casei și tipul solurilor din zona de drenaj .  Tipurile de soluri afecteaza capacitatea de a transmite apa in drenaj , care este cunoscut ca conductivitate. Acești factori primari sunt utilizati în proiectarea sistemului septic .
Solul nesaturat conține oxigen , care permite bacterii aerobe de a trăi și de a distruge organismele patogene . Aceste spații au de asemenea elemente nutritive , cum ar fi fosfor pentru a veni în contact direct cu particule de sol la care acestea devin atașate .

O parte din azotul conținut în efluent trece prin în apele subterane . După trecerea prin sol nesaturat, efluentul tratat acum se evaporă în aer sau se întoarce în condiții de siguranță in sol și in apele subterane .

4 . Ce se înțelege prin functionarea incorecta a fosei septice ecologice?

Functionarea incorecta a sistemului de fose septice ecologice înseamnă că apele uzate pot intra în mediul natural sau vin in contact cu oameni , fara tratament complet al conținutului său nociv.

5 . De ce functioneaza incorect  sistemul de fose septice ecologice?

Functionarea incorecta a sistemelor de fose septice ecologice este de obicei un rezultat al lipsei de întreținere corespunzătoare , exces de apă în casă , proiectarea sistemului necorespunzătoare sau de instalare necorespunzatoare . Defectarea sistemului septic  uneori, poate apărea  de asemenea, ca urmare a îmbătrânirii și oboseli sistemului.

6 . Care sunt semnele de nefunctionare din fose septice ecologice?

Semnele care pot sugera un sistem septic nefunctional includ :

 • refulare  sau mirosuri de canalizare în casă
 • scurgere greoaie a chiuvetelor si toaletei
 • sunete de scurgere prin tevile de canalizare
 • baltoace ce se formeaza in zona drenajului
 • scurgere in fosa septica din drenaj in timpul vidanjarii
 • conducte inghetate sau sol inghetat in zona drenajului
 • nivelurile ridicate de nitrați sau bacterii coliforme ( de exemplu Ecoli) la testele de apă

Fose septice ecologice.  Vidanjare și Intreținere:

1 . Cât de des trebuie facuta inspectie la fose septice ecologice ?

Se recomandă ca in fosele septice ecologice sa se faca inspectie o dată pe an . Acest lucru se poate face de unul singur sau se poate apela la o firma specializata.

În plus față de verificarea de scurgeri , curatarea filtrelor, inspectarea altor compontente și determinarea starea generală a fosei , la inspecție ar trebui să se determine cantitățile de solide (nămol) din rezervor și atunci când este necesara urmatoarea vidanjare.

2 . De ce este important sa fac vidanjare?

Fosele septice ecologice  nu sunt în întregime lipsite de intretinere. De exemplu , solidele nedigerabile ( nămol și strat spumă ) din rezervorul septic trebuie să fie pompate periodic . Dacă nu sunt îndepărtate , nămolul va umple treptat rezervorul , reducând eficiența acestuia de a defalca  deșeurile  și poate duce în cele din urmă ca acestea sa ajunga in drenaj si sa nu mai functioneze corespunzator. Acest lucru duce la reparații extrem de costisitoare .

Ca parte a întreținerii preventive periodice , fosa septica ar trebui să fie pompată la fiecare doi pana la cinci ani, frecventa fiind dependenta  de nivelul de utilizare și de dimensiunea rezervorului . Regulat sistemul septic de pompare va reduce acumularea de nămol și stratul de spumă în fosa septica .

3 . Cat de des ar trebui facuta vidanjarea in fosa septica ecologica?

Frecvența de vidanjare depinde de mărimea rezervorului și de utilizare , inclusiv a numărului de persoane care-l folosesc. Utilizarea unui tocator de gunoi poate crește frecvența vidanjarii .

Ca orientare generală , fosa septica ar trebui să fie pompată la fiecare 2 – 5 ani .

4 . Am auzit că nu ar trebui să arunc hârtie igienică în fosa septica ecologica . Este adevărat acest lucru ?

Nu , acest lucru nu este adevărat . Hartia pentru toaleta este conceputa pentru a se dizolva cu ușurință în fosele septice .

Se recomandă să nu se spăla alte documente , cum ar fi prosoape de hârtie , șervețele  faciale, servetele pentru copii , servetele feminine sau scutece pentru copii de unică folosință , deoarece acestea nu se dizolva usor.

5 . Am văzut anunțuri pentru bioactivatori si bacterii care pretind că nu mai trebuie vidanja la fose septice ecologice dacă as folosi produsul lor . Acestea functioneaza si ar fi o idee buna sa le folosesc?

Unii furnizori de bioactivatori si bacterii pentru  fosae septice sustin că produsele lor descompun nămolul din fosele septice , astfel fosele nu trebuie să fie vidanjate. Aceste afirmații sunt controversate și nu sunt acceptată de către experți independenți în domeniul foselor septice .

Pe lângă problemele legate de eficiența bioactivatorilor, unele dintre ele pot fi de fapt daunatoare pentru sistem și pot inhiba eficacitatea fosei septice.  Mentenanta si pompare periodică este o modalitate mult mai buna pentru a se asigura că fosele septice funcționeze corect și să ofera mulți ani de serviciu .

Fiecare fosa septica necesită vidanjare periodică .

17620 Vizualizari 2 Vizitatori azi

9 thoughts on “Intrebari Frecvente Pentru Fose Septice Ecologice

 1. Cum sunt evacuate uzate din statia de epurare a apelor uzate?
  Gravitational sau prin pompare?
  In instructiunile de folosire nu sunt date aceste explicatii

  1. Este recomandat sa se faca o usurare de sarcina deasupra fosei. Se pune un strat de pamant dupa care un strat de polistiren (folosit la izolatie termica).
   Astfel greutatea care apasa pe fosa septica ecologica este mai mica.

 2. Am cumparat o fosa imhoff eco 10 Telcomest si mi s-a spart capacul filetat.
  Pot cumpara altul ?

  1. Poti gasi la firmele care vand fose septice ecologice prelungiri pentru fosa septica.
   Sau poti pune o bucata de teava de plastic cu diametru mare (200 sau mai mult).

 3. Buna ziua, am si eu o intrebare,va rog sa ma ajutati.Am cumparat o casa cu fosa ,nu stiu cum e cred ca scurgerea se face in pamant nu stiu daca exista vreun recipient de fosa ca nu se vede decat pereti laterali din beton dar problema este ca se surpa pamantul pe ambele laterale ale fosei si nu stiu ce sa fac.Constructorul mi-a spus sa umplu cu pamant dar nu stiu daca e bine .Astept un raspuns.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Top