You are here
Home > Fose septice > 5 Factori Care Influențează Prețul Unei Fose Septice Ecologice

5 Factori Care Influențează Prețul Unei Fose Septice Ecologice

5 Factori Care Influențează Prețul Unei Fose Septice Ecologice

Cu toate că mulți oameni care trăiesc în mediul urban consideră sistemele de canalizare ca fiind ceva obișnuit, dacă locuiești în mediul rural, știi prea bine cât de importante sunt fosele septice.

Unde nu există o rețea de canalizare la care să te racordezi, soluția cea mai potrivită pentru a avea canalizare este montarea unei fose septice ecologice.

Este o soluție la îndemână pentru a avea un loc de scurgere pentru apa menajeră de la baie, toaletă și mașinile de spălat haine sau vase. Se recomandă golirea fosei septice cel puțin o dată pe an, însă acest termen poate varia în funcție de mărima fosei.

Componentele principale ale unei fose septice ecologice

O fosă septică este formată din trei componente principale – fosa septică în sine, câmpul de drenaj și solul. Sunt disponibile și fose septice din beton, acestea având o formă în general dreptunghiulară. Prețul unei fose septice depinde de dimensiunea ei însă una de dimensiuni standard are un pret incepand de la 1700 lei (cu TVA si transport).

Pasul 1 – În interiorul fosei septice

În primă instanță, apa menajeră trece prin țevile locuinței tale și pătrunde în fosa septică. În timp ce apa menajeră stă în bazin, substanțele solide și lichide încep să se separe, cele solide coboară la fund și formează un strat de nămol iar particulele mai ușoare de deșeuri se ridică la suprafață. Bazinul fosei septice trebuie golit o dată la câțiva ani.

Pasul 2 – Câmpul de drenaj

Apa menajeră de la canalizare ajunge in fosa septica. Aici, datorită presiunii cauzate de apa menajeră care intră în camera principală a fosei septice, efluentul curge în câmpul de drenaj printr-o serie de țevi perforate. După ce efluentul trece prin țevi, acesta curge apoi printr-un strat de pietriș înainte de a ajunge în sol.

Pasul 3 – Solul

În ultima etapă a procesului, organismele biologice din sol tratează deșeurile. Această etapă este probabil cea mai importantă deoarece garantează faptul că deșeurile nu mai reprezintă un pericol pentru sănătate sau pentru mediu.

Dacă cunoști modul în care funcționează fosa ta septică, te poate ajuta în cazul în care apar probleme cauzate de o funcționare incorectă.

Când vine vorba de prețul unei fose septice ecologice, există cinci factori principali pe care trebuie să îi iei în considerare. Fiecare dintre acești factori poate afecta prețul atât când vine vorba de instalarea unui nou sistem, cât și când dorești înlocuirea unuia vechi.

1. Dimensiunea fosei septice

După cum te aștepți, dimensiunea fosei septice va avea un efect direct asupra prețului. Este esențial să ți cont de faptul că o fosă septică ecologică nu colectează numai apa menajeră de la toalete ci și apa menajeră de la mașinile de spălat haine sau vase.

Toată apa menajeră din locuința ta va fi drenată în bazinul fosei septice deci e esențial să alegi o fosă de dimensiuni adecvate. De exemplu, dacă este prea mică vei afla rapid că trebuie să o golești frecvent iar acest lucru crește costurile de întreținere.

Cu toate acestea, un bazin mare nu numai că va avea un preț mai ridicat atât pentru sistemul în sine cât și pentru montaj, dar poate, de asemenea, să reducă gama de fose septice din care poți alege.

Per total, o fosă septică ecologică de dimensiune medie sau mare ar trebui să coste între 1800 și 5000 de lei.

Dimensiunea fosei septice

2. Locul de montaj al fosei

Locația unde vei monta fosa septică va avea un impact asupra costurilor de instalare.

Dacă ești interesat de o fosă septică subterană, trebuie să știi ca acestea nu sunt ieftine în mare parte datorită costurilor de instalare printre care se numără săparea unei gropi suficient de mare. Cu toate acestea, în curțile mici, este posibil să nu ai o altă opțiune decât alegerea unei fose septice ecologice subterane

Locul de montaj al fosei

3. Drenajul fosei

Sistemele de drenaj sunt necesare pentru fosele septice subterane iar acestea pot, de asemenea, să contribuie la costurile inițiale. Avantajul unei fose septice mare este că aceasta poate fi golita mai rar iar astfel vei economisi bani pe termen lung.

Desigur, înainte de a avea o fosă septică ecologica montată, va trebui să te siguri că solul este potrivit pentru drenaj și că va putea absorbi apa în exces. Această verificare precum și efectuarea oricărei lucrări suplimentare va determina creșterea prețului total.

Drenajul fosei

4. Materialul

Costul foselor septice este de asemenea influențat de materialul din care sunt fabricate. În mod obișnuit, materialele de calitate mai bună sunt mai scumpe, însă dacă îți poți permite, merită să plătești o sumă mai mare deoarece fosa septică va avea o durată de viață mai mare.

Un model de polietilenă de înaltă densitate, deși te costă mai mult inițial, va rezista mai mult și va fi mai eficient din punct de vedere economic.

Materialul fosei septice

5. Manopera de montaj

În final, forța de muncă va avea un impact mare asupra costurilor de instalare a foselor septice. De exemplu, pretul mediul de montaj al unei fose septice este cuprins între 2200 – 2500 lei. Acest preț poate fi însă mult mai mare dacă te-ai decis că dorești o fosă septică ecologică de dimensiuni mari.

Din fericire, poți reduce semnificativ costurile. Este relativ simplu să sapi o groapă iar costul de închiriere pentru un excavator va fi mult mai mic decât o echipă profesionistă care monteză fosa septică. Dacă ai câteva cunoștințe de bază în instalații sanitare, poți chiar instala singur întregul sistem de drenaj.

manopera montaj fosa septica

O altă soluție la îndemână este să apelezi la servicii de montaj pentru fosa septica precum cele oferite de Eco Vera Systems.

Poți economisi bani dacă pregătești pe cont propriu terenul însă merită să achiziționezi cea mai bună fosă septică ecologică deoarece vei face economii importante pe termen lung.

sursa foto: eco-vera.ro/galerie/

 

7744 Vizualizari 2 Vizitatori azi

2 thoughts on “5 Factori Care Influențează Prețul Unei Fose Septice Ecologice

  1. Buna ziua ma numesc Popescu Cristian locuiesc in sat Dumitresti jud. OLT vreau sa-mi faceti un deviz de lucrare pentru montajul, achizitia unei fose biologice de 3000 lt. pentru 6 persoane.
    Astept oferta dumneavoastra va multumes.

  2. Eu aveam o parere destul de proasta despre fosele septice, in sensul ca nu mi-as fi dorit niciodata asa ceva la casa, insa cum bine ati subliniat canalizarea este un lux in multe localitati. Frunzarind cateva din articolele de pe site-ul dumneavoastra m-am convins ca nu este un lucru atat de rau.

Lasă un răspuns

Top