You are here
Home > Fose septice > 11 Mituri Despre Fose Septice

11 Mituri Despre Fose Septice

Mituri Despre Fosele Septice

Fose septice cu drenaj se folosesc inca din 1881 si conform unui studiu recent, in Statele Unite peste 50 de milioane de oameni folosesc aceste sisteme. In ciuda folosirii pe scara larga a foselor septice, aproximativ jumatate din ele au rata de esec extrem de ridicata datorita designului incorect, constructiei gresite si intretinerii necorespunzatoare.

Datorita cresterii populatiei in zonele rurale, potentialul de erori la fosele septice ecologice creste.

 

Mit fosa septica #1: Cantitatea de apa pe care o consuma o familie nu afecteaza fosa septica.

Realitate: Apa consumata in casa fie datorita scurgerilor accidentale fie spalarii excesive a rufelor, mareste cantitatea de apa ce strabate fosa si duce la vidanjari mai dese

 

Mit fosa septica #2: Bioactivatorii pentru fose septice nu sunt necesari.

Realitate: Particulele solide sunt maruntite de bioactivatori. Bioactivatorii ajuta fosa septica ecologica sa functioneze corect si eficient.

 

Mit fosa septica #3: Chimicalele folosite in casa si aruncate la chiuveta sau in wc nu afecteaza fosele septice.

Realitate: Cea mai usoara cale de a scapa de chimicale in casa este sa le arucam in vasul de wc. Nu face asta! O cale de a evita substantele daunatoare din fosa este sa folosim substante naturale (exemplu: detergent bio).

 

Mit fosa septica #4: Daca nu e stricata, nu trebuie reparata!

Realitate: Nu astepta sa apara problemele, mai bine le previ. Mentenanta fosei septice asigura functionarea ei si previne infundarea campului de drenaj. Fosele septice ecologice rezista mai mult cu mentenanta potrivita si vei economisi bani pe termen lung.

 

Mit fosa septica #5: Daca chem o firma de instalatii sau un instalator o sa ma coste foarte mult.

Realitate: Dar cat o sa te coste daca nu ii chemi? Costul unei interventii sau a unei constatari poate fi de la zeci de ron pana la sute de ron in functie de zona si de cine vine. Dar daca stai si nu faci nimic atunci cand fosa septica da semne ca nu functioneaza, la sfarsit o sa te coste mai mult adunand costurile dese de vidanjare. Cel putin foloseste regulat bioactivatori.

 

Mit fosa septica #6: Fosa mea functioneaza bine si nu a dat rateuri niciodata.

Realitate: Defectiunile fosei apar de cele mai multe ori in campul de drenaj, nu in fosa. Fosa septica este doar un rezervor cu rolul de sedimentare a particulelor solide si drenarea in sol a apei.

 

Mit fosa septica #7: Chem vidanja, vidanjez fosa si am rezolvat problema!

Realitate: Nu e chiar asa… Unele probleme care tin de fosa se pot rezolva astfel cum ar fi nivelul mare de particule grosiere. Tevile sparte sau infundate pot fi identificate cand se vidanjeaza. Daca problemele sunt cauzate de saturarea campului de drenaj, vidanjand nu se va rezolva. Adevarata valoare a vidanjei este ca previne viitoarele daune ce pot aparea.

 

Mit fosa septica #8: Fosa mea va rezista pentru totdeauna.

Realitate: Multe fose septice ecologice au functionat bine merci timp de 50 de ani sau mai mult. Altele au esuat dupa 1 an. Durata medie de viata este de 20 – 30 de ani. Cu tehnologiile de constructie din ziua de azi ar fi chiar mai mult. Faptul ca rezista sau nu, depinde de fiecare din noi care folosim canalizarea si fosa septica zilnic.

 

Mit fosa septica #9: Ar trebui sa fiu mai preocupat de fosa septica decat de drenajul fosei.

Realitate: Fosa septica poate fi comparata cu o masina la care rezervorul este caroseria si campul de drenaj este motorul. Foarte important este cum se foloseste. Rolul caroseriei (al fosei) este sa sustina activitatea motorului (drenajului). Deci mai important este drenajul. Fiind una din cele mai critice parti din sistem, si scumpa, folosirea corespunzatoare a drenajului ar trebui sa fie foarte importanta pentru utilizatorii de fosa septica.

 

Mit fosa septica #10: Substantele chimice folosite in casa cum ar fi dezinfectanti, sau alte chimicale nu afecteaza fosele septice.

Realitate: Fosa septica are bacterii naturale sau provenite de la bioactivatori pentru fose septice care fac sistemul sa functioneze. In mod normal folosirea produselor de curatat cu moderatie nu afecteaza fosa septica. Utilizarea excesiva a lor duce la disparitia bacteriilor produse de bioactivatorii de fosa septica si posibil sa apara probleme: mirosuri, tevi infundate.

 

Mit fosa septica #10: Daca fosa e infundata sau nu functioneaza, trebuie sa torn foarte multa apa in ea.

Realitate: Defectarea fosei septice se datoreaza infundarii tevilor de drenaj cu materii solide. Daca torni cantitati mari de apa, tevile se vor umple mai rau cu solide, poate iremediabil.

 

Mit fosa septica #11: Fosa mea functioneaza foarte bine, pentru ca iarba este verde si deasa deasupra campului de drenaj.

Realitate: Un camp de drenaj cu iarba deasa si verde poate fi un semn ca apa nu dreneaza bine in sol. Cauta semne clare de drenaj infundat, cum ar fi balti deasupra tevilor de drenaj sau zone mlastinoase.

 

Concluzii:

Fosa septica cu drenajul ei este viabila si reprezinta un sistem sigur de evacuare a apelor uzate daca este corect construita, proiectata si intretinuta.

Mentenanta la fosa septica consta in primul rand la indepartarea namolului acumulat periodic. La fiecare 3 ani namolul si particulele solide sedimentate in fosa septica trebuie inspectate si daca este necesar sa fie vidanjate.

Acum ca am demontat 11 mituri despre fose septice, iti prezint 2 metode prin care poti asigura mentenanta fosei septice zi de zi:

  • Foloseste bioactivatori, am explicat aici de ce.

Pentru a cumpara bioactivatori pentru fosa septica 

  • Foloseste detergent eco, am explicat aici de ce.

Pentru a cumpara detergent eco 

 

sursa foto billa.ro

43657 Vizualizari 2 Vizitatori azi

2 thoughts on “11 Mituri Despre Fose Septice

  1. Doresc mai multe informatii suplimentarepentru instalare de fosa septica ieftina.
    Avem o fosa septica iar supraplinul se varsa pe domeniul public (drum neasfaltat). Trebuie urgent sa remediem aceasta situatie si ne-am gandit la o ministatie de epurare (3-4 persoane)
    1 Trebuie umpluta cu apa dupa ce se baga in groapa
    2)pe linga fosa trebuie pus pietris sau nisip(sort) de care
    3)daca pinza freatica este la aproximativ 1.2m ar trebui lestata cu o placa de beton
    4)in placa de beton ar trebui incastrata o gura de canal necarosabila ptr vizitare si vidanjare 5)la intrarea in fosa ar trebui montat un sifon iar la iesire o clapeta antiretur
    As dori raspunsurile cit mai repede si daca este nevoie si de niste schite ptr a monta fosa cit mai bine
    VA MULTUMESC! Horia

Lasă un răspuns

Top