Deci ce este o fosa septica ecologica? Ce face ea si ce alte echipamente o ajuta la functionare?
De obicei se monteaza fose septice ecologice in zonele unde nu este disponibila reteaua de canalizare. Sistemul functioneaza eliminand materialele solide din apa murdara si o filtreza pe aceasta inainte de a ajunge in pamant si in panza freatica.
Este construita sa functioneze astfel incat bioactivatorii din fosa septica sa descompuna sau sa distruga tot ce ajunge in fosa. De aici, apa murdara este distribuita in pamant unde primeste tratamentul final de la natura. De aici apa reintra in circuitul ei natural.
Poti sa vezi aici pagina cu oferte de fose septice ecologice si bioactivatori pentru fosa.
Fiecare sistem de fosa septica este destinat sa indeplineasca anumite criterii.
- Cel mai important criteriu pentru alegerea unei fose septice ecologice este cantitatea de apa pe care o folosim zilnic. Consumul este determinat de numarul de persoane sau de numarul de camere si modul de utilizare al casei.
- Urmatorul criteriu este tipul de sol in care apa este drenata. Asta se poate determina daca faci un test de percolare. Testul poti sa-l faci tu sau sa angajezi o firma specializata care sa-l faca.
Fosa septica ecologica este construita pentru a functiona in combinatie cu un camp de drenaj. Acesta este zona in care apa este drenata in sol.
Ce este o fosa septica ecologica?
„Fosa septica” este denumit intregul sistem al fosei, dar rezervorul este doar o componenta a sistemului.
Volumul fosei septice difera, dar cea mai folosita este fosa septica de 1000 litri.
O persoana poate folosi intre 100 – 200 litri de apa pe zi pentru baut, spalat, tras apa la toaleta, gatit. Apa este cea care umple cel mai mult fosa septica, si numarul de locuitori din casa determina marimea fosei.
Vasul fosei septice are volum mare si este impermeabil. Sunt facute din plastic, fibra de sticla sau alte materiale.
Se ingroapa sub pamant, la distanta de casa si de fantana, si nu trebuie sa treci cu masina pe deasupra.
De la casa la fosa septica merge teava de canalizare, care are panta de 1-2% pentru a permite apei sa curga gravitational. La iesirea din fosa septica ecologica este conectat campul de drenaj.
In interiorul fosei, materia organica solida se sedimenseaza la partea de jos unde este descompusa de bacteriile produse de bioactivatori.
Daca fosa septica functioneaza corect, bioactivatorii sunt tot timpul ocupati. O fosa septica ecologica poate elimina intre 50 – 90% din solide.
Functiile fosei septice imhoff sunt acestea:
- primeste apa uzata de la casa
- separa solidele de lichide
- descompune solidele
- trimite apa tratata in campul de drenaj.
Daca fosa septica nu functioneaza corect, apa nu se mai dreneaza in sol si poate refula in casa. Particule solide pot ajunge in drenaj unde infunda teava.
Campul de drenaj pentru fosa septica
In general este bine ca drenajul sa fie cat mai mare pentru a putea primi cat mai multa apa. Daca este mai mare, este ca o masura de siguranta pentru un consum mare de apa si pentru o utilizare mai intensa decat era de asteptat.
De exemplu: o casa construita pentru o familie de 4 persoane, poate fi vanduta si sa locuiasca 6 persoane in ea, ceea ce inseamna necesitatea unui sistem mai mare.
Campul de drenaj pentru o fosa septica ecologica este facut din furtun perforat sau teava de drenaj.
Teava de drenaj, care nu are lungime mai mare de 20 de metri, ar trebui sa mearga in linie dreapta. Nu trebuie montata in locuri in care balteste apa si nici aproape de sursa de apa.
Pentru kit de drenaj si membrana geotextila, vezi aici oferta cu transport gratuit.
Deasupra kitului de drenaj se pune membrana geotextila. Aceasta va tine pamantul sa nu intre printre pietrele din jurul lui sau in teava.
Campul de drenaj asigurea evacuarea apei in sol si tratarea ei. Aici prin procese biologice are loc cel mai important proces de purificare. Lichidul se evapora din pamant, este folosit de plante sau curge in panza freatica.
Daca iarba este mai verde deasupra campului de drenaj, nu este neaparat un semn rau. Totusi poate indica ridicarea apei la suprafata in loc sa fie drenata in pamant cum ar trebui.
Mentenanta fosei septice
Mentenanta fosei septice este usor de facut. Campul de drenaj, canalizarea, fosa septica sunt gandite sa functioneze fara interventie.
Urmeaza aceste sfaturi si vor trece ani inainte sa vidanjezi fosa sau sa chemi instalatorul.
- Vidanjeaza fosa regulat. In functie de cum o folosesti, intervalul de vidanjeare poate fi intre 1 si 5 ani. Vidanjarea frecventa poate fi necesara daca un numar mare de oameni locuiesc in casa sau multe obiecte solide ajung in fosa. Vidanjarea periodica este cea mai buna varianta de a evita alte eventuale reparatii mai costisitoare.
- Foloseste mai putina apa. Repara toate scurgerile, si incearca sa nu trimiti foarte multa apa odata in fosa. De exemplu nu baga duminica 4 masini de spalat una dupa alta.
- Atentie la copaci si plante. Tine copacii cu radacini mari si groase departe de tevile de drenaj. Nu pune beton sau pavaj deasupra drenajului pentru a permite apei din sol sa se evapore.
- Nu parca masina deasupra campului de drenaj.
- Nu arunca in fosa zatul de cafea, grasime, ulei, chimicale, diluant, servetele, scutece, mucuri de tigara, sau alte materiale solide.
- Nu folosi prea mult detergenti sau alte substante de curatare si nici produse antibacteriale.
Daca folosesti corect fosa septica ecologica, te poate tine fara probleme 20 – 30 de ani.
Salut,
as vrea sa instalez un sistem de 2 fose a 3000 litrii fiecare, legate in serie. Sistemul este pentru o casa locuita momentan doar din primavara pana toamna tarziu, in week-end-uri / 3 – 6 pers . Problema este ca nu am unde sa instalez drenul aferent, insa nu ma deranjeaza sa vidanjez la umplere.
Intrebarea este : care ese riscul ca recipientele sa se deformeze la presiunea pamantului de deasupra/lateral , in momentul golirii totale si /sau daca recipientele stau goale perioade lungi de timp.
Multumesc.
Mircea
Buna ziua Domnule Mircea,
Este cam periculos sa ramana goale fosele septice ecologice.
Pamantul poate sa apese pe ele si sa le sparga.
Ar mai fi 2 variante:
– sa faceti un put absorbant in care sa deversati apa (in loc de drenaj)
– sa construiti un fel de camin pentru fosele septice, dar asta este mai complicat.
Buna ziua,
vreau sa va felicit in primul rand pentru ideea site-ului si pentru informatiile cuprinzatoare pentru „ageamii” ca mine, dar si promptitudinea in raspunsuri.
Desi am luat in calcul si constructia unui bazin din beton, costurile sunt poate chiar un pic mai mari, termenul de executie si „bataii de cap” mai mari, fara sa vb compartiv de aspectele eco.
Ca urmare a ratiunii mai sus enutate, dar si a unei documentarii mai amanuntite, am decis sa achizitionez doua fose tip IMHOFF una de 3000 litrii pentru descompunere anaeroba si una de 2000 de litri pentru descompunere aeroba, in care sa instalez o pompa de aerare ca in acest link :
https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3Dc2IffEyiuu8&ved=0ahUKEwiimuWai-_SAhVHiCwKHWa7C_IQo7QBCCIwBQ&usg=AFQjCNH_GV13voKhVInodE7OT38VyC7JYA
+ un bazin vidanjabil de 2 to, special ranforsat constructiv si care sa poata sta gol in pamant, fara riscul de a ceda la presunile laterale / de deasupra.
Credeti ca un astfel de sistem, va avea ca rezultat obtinerea unei ape cat mai clare, pe care sa o pot scoate cu o pompa sumersibila si sa o folosesc la irigarea gazonului, fara riscul de a contamina panza freatica sau ar trebui sa vidanjenz bazinul de 2 to (inlocuitor al drenajului) la umplere , punct !
Multumesc .
Mircea
Multumesc Domnule Mircea pentru aprecieri.
Cele 3 fose septice pe care vreti sa le folositi impreuna cu pompa, vor face o mica instalatie industriala de epurare a apei.
Nu stiu exact ce sa zic de contaminarea panzei freatice, nu cred ca vor fi probleme.
Succes la montajul lor si trimiteti niste poze din timpul montajului.
Buna dimineata. Ce conditii trebuie sa indeplineasca putul absorbant(adancime,) in care sa se deverseze apa (in loc de drenaj- lipsa spatiu), din ce sa fie facut si niste dimensiuni daca se poate si alte date . Casa va fi populata de 3-4 persoane.
Buna seara, intentionez sa achizitionez un apartament intr un bloc cu 9 apartamente (2 si 3 camere). Dezvoltatorul a prevazut aceasta constructie cu fosa ecologica, in zona nefiind canalizare. Ce capacitate trebuie sa aiba aceasta fosa pentru a functiona optim si ce parere aveti despre acest gen de canalizarea pentru un bloc de 2 etaje?!